Grønne aftryk, Case 4

Studerende kan opspore mikroplast i søer og åer med ny metode

Med en ny metode kan undervisere og kommende miljøteknologer og laboranter fra Cphbusiness måle og undersøge mængden af mikroplast i søer og åer.

Billede af træer ved sø

Er der mikroplast i vandet? Studerende på Cphbusiness lærer at finde de små stykker plast på en billig måde.

Mikroplast er bittesmå partikler eller fibre af plast, som desværre ofte havner i naturen og kan skade dyr og ende i den mad, vi spiser. Lige nu prøver forskere at finde ud af, hvordan mikroplast finder vej til søer, åer og have, og hvordan det påvirker naturen, dyrene og os mennesker.

På Cphbusiness er de gået sammen med University of Milano-Bicocca om at undersøge mængderne af mikroplast i ferskvand.

Cphbusiness mikroplast forskningscase
Forskningsprojekt fra Cphbusiness om at finde mikroskopiske stykker af plastic

Søren Christensen er projektleder og lektor på Cphbusiness. Efter et studiebesøg i Florida, kom han hjem til laboratoriet med ideen til, hvordan en ny metode kan vise, hvor meget mikroplast, der er i en prøve fra for eksempel et vandløb.

En opvarmet nål afslører plast

Metoden bliver kaldt ’den lavpraktiske metode’. Forskere har hidtil brugt et kostbart apparat kaldet FT-IR, som koster 700.000-800.000 kroner, til at analysere vandprøver for mikroplast. Men med den lavpraktiske metode kan forskere ved hjælp af et mikroskop og en opvarmet nål skelne plast fra organiske materialer med næsten lige så høj præcision, som de kan med det dyre apparat.

”Der er stort fokus og opmærksomhed på mikroplast i naturen. Metoden betyder, at mange flere aktører kan komme på banen og tage valide prøver og bidrage til overblikket over, hvor meget mikroplast, der er i naturen,” forklarer Søren Christensen.

Og det er netop det, de studerende på uddannelserne til miljøteknolog og laborant på Cphbusiness, bidrager til.

Talentfulde studerende i felten

De studerende, som har arbejdet med opsporing af mikroplast, har været en del af et talentprogram på Cphbusiness.  Her har de hver uge mødtes med undervisere i et såkaldt garagelaboratorium. 

Billede af Søren Christensen, lektor på Cphbusiness
Flere aktører kan være med til at skabe et overblik over, hvor meget mikroplast, der er i naturen, siger Søren Christensen.

”Talentprogrammet er for studerende, som kan noget ekstra eller som har brug for udfordringer. Vi har været på ture i felten og taget prøver, som vi bagefter har analyseret i laboratoriet. Undervejs har de studerende fået kørekort til forskellige dele af metoden, så de nu er udlært i at bruge den,” forklarer Søren Christensen, der har oplevet, at det har øget de studerendes motivation for at fuldføre studierne at være med i projektet.

Erhvervsakademiets prøver fra søer bliver en del af datagrundlaget i de italienske forskeres kortlægning af mikroplast i naturen. Dataene fra de sjællandske søer og åer kan også supplere Miljøstyrelsens undersøgelser af  mikroplastbelastningen i havet.