Nu må politikerne styrke de erhvervsrettede uddannelser

Nyhed

Med fire forslag opfordrer Danske Erhvervsakademierne politikerne til at investere i de erhvervsrettede uddannelser. Målrettede investeringer i erhvervsakademierne vil give fine gevinster.

Studerende på trappe

Regeringen SF, DF, R og KD indgik fredag den 21. januar 2022 en aftale om blandt andet bedre uddannelser.

Danske Erhvervsakademier glæder sig over, at der bliver investeret så massivt i uddannelse, og at Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen på Twitter skriver, at ”vi er skam ikke færdige endnu”.

Danske Erhvervsakademier har fire forslag til investeringer, der kan styrke de erhvervsrettede uddannelser. Det koster lidt, men det kan betale sig at styrke vores uddannelser. Med forholdsvis få midler kan vi få flere til at vælge den erhvervsrettede vej til gavn for den enkelte, virksomhederne og samfundet. 

En styrkelse af erhvervsakademiernes uddannelser skal sikre lige og synlige veje gennem uddannelsessystemet.

Vi har fire forslag

Faglærte skal have reel mulighed for videreuddannelse. Med 50 millioner kroner kan vi kortlægge barrierer og lave brobygningsforløb, styrke vejledningen og etablere forberedelseskurser. På den måde får endnu flere faglærte mulighed for at bygge ovenpå med relevant videreuddannelse.

Studenter skal på værkstedskursus, før de begynder på tekniske erhvervsakademiuddannelser. Flere og flere studenter vælger de tekniske uddannelser, og det vil gavne både dem og virksomhederne, at de unge begynder med et halvt års obligatorisk værkstedskursus, et praktikum. Vi foreslår at afsætte 5 millioner til udvikling af praktikum og 50 millioner årligt til SU og taxameter.

Garanteret adgang til top op-uddannelser. Studerende på de erhvervsrettede uddannelser møder mange forhindringer på vejen, hvis de vil bygge ovenpå deres uddannelse. Vi vil give de studerende garanti for at kunne studere til professionsbachelorniveau.  De studerende skal kunne se muligheder, ikke lukkede døre og uvished efter to års uddannelse. 200 millioner kroner årligt vil dække de ekstra udgifter til SU og taxameter.

Bedre adgang til kandidatuddannelser. Næste bump på vejen er muligheden for at tage en kandidatuddannelse, hvis den unge har en professionsbacheloruddannelse. Danske Erhvervsakademier foreslår, at der bliver afsat 50 millioner kroner til at give flere mulighed for at bygge ovenpå med en kandidatuddannelse. 

De fire tiltag er en investering på 355 millioner kroner. For de penge får politikerne givet flere unge mulighed for at gennemføre en af de erhvervsrettede uddannelser, Danmark har så hårdt brug for.