Flere unge skal vælge kongevejen

DKEA mener

Erhvervslivet efterspørger dygtige faglærte. Erhvervsakademierne arbejder derfor målrettet på at få flere unge til at vælge kongevejen fra folkeskole til en erhvervsfaglig uddannelse og siden en videregående uddannelse.

Bygningskonstruktørstuderende fra Erhvervsakademi Aarhus på en byggeplads.

Tommy diskuterer fortsat med resten af regeringen om den øgede støtte skal være en eller to milliarder

Danmark har brug for både flere faglærte og flere faglærte med en videregående uddannelse. Der kommer til at mangle op mod 80.000 faglærte, hvis ikke udviklingen bliver vendt. Det får også betydning for erhvervsakademierne - især på de tekniske uddannelser. Erhvervslivet efterspørger flere dimittender fra netop de uddannelser, og i dag er der allerede mangel på fx installatøruddannede.

En af grundene til, at for få unge vælger kongevejen, er en sejlivet myte om, at en erhvervsuddannelse giver unge en profession, mens det alene er de gymnasiale uddannelser, der giver unge et springbræt til at læse på en videregående uddannelse.

På erhvervsakademierne vil vi gerne have et godt miks af studerende med praktisk og boglig baggrund. Ofte er nogle af de dygtigste studerende dem med en erhvervsfaglig baggrund. For de har både hænder og hoved skruet ordentligt på. Når de tager en kort eller mellemlang uddannelse, bliver de tit noget af Danmarks mest eftertragtede arbejdskraft - til gavn for både dem selv, vores virksomheder og samfundet.

Men alt for få unge vælger det vi kalder kongevejen: Uddannelsesruten fra folkeskole over en erhvervsfaglig uddannelse og videre til en videregående uddannelse. Det skyldes bl.a. en myte om, at en erhvervsuddannelse giver unge en profession, mens det alene er de gymnasiale uddannelser, der giver unge et springbræt til at læse på en videregående uddannelse. Myten fører til, at alt for mange unge vælger den erhvervsfaglige uddannelsesvej fra.

Det mærker vi tydeligt på de danske erhvervsakademier. I 2010 havde næsten 14 procent af de studerende en EUD-baggrund. I dag er tallet faldet til omkring hver tiende. Med de rette valgfag, nogle suppleringsfag eller en EUX, er dørene åbne for videregående uddannelse, for unge der har taget en erhvervsuddannelse.