Politikerne må ikke glemme de studerende på erhvervsakademierne og de maritime uddannelser

DKEA mener

Maritime Uddannelser og Danske Erhvervsakademier opfordrer ministeren til at lade nogle af de studerende komme tilbage i lokalerne, så snart det er muligt at genåbne lidt igen.

Gruppe arbejder med tavle på Dania

Nogle af de studerende har lært så meget som muligt på nettet. Vi bliver nødt til at snart at kunne undervise nogle fysisk igen, lyder opfordringen til ministeren og ordførerne fra Anders Hanberg og Niels Egelund.

Anders Hanberg Sørensen, formand rektorkollegiet for Maritime Uddannelser, og Niels Egelund, formand for rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier har skrevet et brev til uddannelses- og forskningsministeren. 

De to formænd har også skrevet dette debatindlæg:

På erhvervsakademierne og de maritime uddannelsesinstitutioner er vi snart nødsaget til lukke nogle af de studerende ind igen. Ellers når vores studerende ikke at få lært, hvad de skal indenfor normeret studietid. Vi kan nemlig ikke gøre al vores undervisning digital.

Alle vores uddannelser har en stor praktisk dimension. Vi har på nuværende tidspunkt gjort så meget undervisning som muligt digital. Vi har sendt udstyr hjem, så de studerende på designuddannelserne fx kan sy hjemmefra. Men sådan kan vi ikke gøre med det hele. På det maritime område kan vi ikke lære dem at svejse på nettet. Og udstyret til et svejsekursus kan de studerende ikke bare hente i nærmeste pakkeboks som en symaskine.

Der er også bestemte kurser, både studerende på vej i praktik og de færdiguddannede skal have, før de får lov til at påmønstre et skib. Den type kurser og undervisning kræver, at de studerende er til stede på uddannelsesstederne.

Vi holder naturligvis afstand

Vi kan godt gøre det sikkert og forsvarligt. Værkstederne er store, og vi er vant til at arbejde med visir, afstand og skiftehold. Derfor opfordrer vi de ansvarlige politikere og eksperter til at se på vores uddannelser, når de tager fat på genåbningen.

På de maritime uddannelser og på erhvervsakademierne risikerer vi desuden at sende de studerende til eksamen, selv om de kun har fået undervisning på nettet.  

Mange af vores uddannelser er på to år. Det er blandt andet uddannelsen til fiskeskipper eller it-teknolog.

De studerende, der begyndte i efteråret 2019, er godt på vej til at have tre ud af fire semestre, der kun har budt på digital undervisning. Vi ser frem til, at vi snart kan åbne lidt op igen og tilbyde vores studerende på sidste semester en god afslutning. Samtidig har vi i begyndelsen af februar budt velkommen til studerende, der ikke fysisk har set undervisere, medstuderende eller undervisningsstedet. Det har kolossal betydning for, om de gennemfører og trives.

Tag vores uddannelser med i første genåbning

Vi appellerer til, at de ansvarlige tænker på de studerende på vores institutioner, så snart vi herhjemme kan åbne bare en smule op igen. Vi er helt med på, at alle ikke skal tilbage fra den første dag. Vi kan stadig gøre mange ting på digitalt og vil fortsætte med det.

Både de maritime uddannelser og dem på erhvervsakademierne har siden begyndelsen af nedlukningen gjort alt for at sikre kvaliteten; også digitalt. Vi er dog nødt til at kunne tilbyde fysisk undervisning i nogle fag og kurser for ikke at forlænge studietiderne.

Vi nærmer os et punkt, hvor vores studerende mangler så meget, at de ikke får lært det nødvendige. Vores uddannelser har i årevis leveret dygtige, motiverede og kvalificerede medarbejdere til det private erhvervsliv. Det arbejder vi stadig med, men vi bliver nødt til snart at kunne byde nogle af de studerende indenfor igen. Ellers risikerer vi, at de falder fra, ikke får lært hvad de skal eller bliver forsinkede i deres uddannelser.

Anders Hanberg og Niels Egelund har sendt et brev til forskningsministeren og de politiske ordførere med en kraftig opfordring om at åbne for dele af uddannelserne. 

Jyllands-Posten har en artikel om emnet (abonnementsområde)