Analyse

Danskernes uddannelsesniveau stærkt stigende: Flere, bedre, længere

Den danske befolkning bliver bedre og bedre uddannet. Vi har hentet tal fra Danmarks Statistik, som taler deres tydelige sprog om den markante udvikling fra 1991 til 2018.

FGrafer og data

I 2017 var der gennemsnitligt 2.267.677 personer, som var mellem 25 og 64 år gamle, i beskæftigelse, hvilket svarer til 80% af den samlede beskæftigelse. Aldersgruppen vejer ikke overraskende tungt på arbejdsmarkedet, så et kig på dens uddannelsesniveau giver et bredt og dækkende billede af, hvad der sker med den samlede arbejdsstyrke.

I 1991 havde 38% af de 25-64-årige ikke anden uddannelse end grundskolen. De faglærte udgjorde 36% af denne aldersgruppe, mens der var langt mellem personer, som havde taget en lang videregående uddannelse. Det havde kun 4 ud af hver 100 personer i aldersgruppen. 19% havde taget en eller anden form for videregående uddannelse.

Siden da er det kun gået en vej med danskernes uddannelsesniveau: opad. Og det er gået stærkt. Andelen af personer, som aldrig er kommet længere end til grundskolen, er kraftigt faldende, andelen af faglærte ligger forholdsvis stabilt, mens andelen af personer med videregående uddannelser er kraftigt stigende. I 2018 er der kommet så mange, der har taget en forskeruddannelse, at de lige kan ses i statistikken.

Udviklingen kan fx illustreres på denne måde (tallene er hentet hos Danmarks Statistik):

blokdiagram DST-tal uddannelsesfordeling 25-64 udv aar
Tal fra Danmarks Statistik.

Den opmærksomme læser vil bemærke, at denne figur kun viser en del af det samlede billede. Det komplette billede ser således ud:

Blokdiagram uddannelsesfordeling 25-64 i 1991 - 2000 - 2018
Tal fra Danmarks Statistik

Videregående uddannelser er et bredt begreb, hvor vi normalt skelner mellem korte, mellemlange og lange videregående uddannelser, som forkortes KVU, MVU og LVU. Desuden er der de såkaldte akademiske bachelorer, som er MVU, hvor kandidaterne har krav på at kunne læse videre, hvis de skulle ønske det, og endelig er der forskeruddannelser (Ph.D.-uddannelser), som er uddannelser, der ligger i forlængelse af LVU. 

KVU er blandt andet en lang række erhvervsakademiuddannelser, men også uddannelser i politiet og forsvaret og på maritime uddannelsesinstitutioner. MVU er typisk professionsbachelorer som fx lærer, pædagog, socialrådgiver, bygningskonstruktør eller finansbachelor. LVU er kandidatuddannelser som fx læge, jurist, økonom. De videregående uddannelser fordeler sig på denne måde:

Søjlefordelt uddannelse for 25-64-årige i 2018

Talmaterialet om højest fuldførte uddannelse for de 25-64-årige er hentet fra side 11 i publikationen Danmark i tal 2019, udgivet af Danmarks Statistik. Publikationen kan hentes på dette link: https://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=28921&sid=dkital2019