De studerende i tal

Hvem er de studerende på erhvervsakademierne? Hvilken baggrund har de, hvor gamle er de, hvor lang tid er de om uddannelsen? Dette og meget mere kan de læse om her.

Studerende arbejder i gruppe på Erhvervsakademi Dania

Optagelsesgrundlag

De studerende på erhvervsakademierne kommer fra alle ungdomsuddannelser, men flest kommer fra det almene gymnasium og med en højere handelseksamen (hhx). Nedenfor ses fordelingen i procent ved optaget i 2020. Tallene omfatter de studerende, der har fået tilbudt en studieplads plads via Den Koordinerede Tilmelding på en af erhvervsakademiernes uddannelser.

 

Optaget af studerende med en eud-baggrund som for eksempel elektriker eller tømrer er faldet de seneste år. 2014 var året, hvor eud-optaget toppede med i alt 1081. Den procentvise andel af eud’ere på erhvervsakademierne er også faldet i takt med, at det samlede optag er steget, mens antal eud’ere er faldet.

 

De uddannelser, der på landsplan optager flest med en erhvervsuddannelse er:

  • Bygningskonstruktør
  • Produktionsteknolog
  • Installatør
  • Serviceøkonom
  • Jordbrugsteknolog

 

Mønsterbrydere

Erhvervsakademierne optager mange studerende, hvis forældre har en erhvervsfaglig uddannelse. Det er mere end hver tredje studerende, mens cirka hver femte studerende har mindst en forælder med en mellemlang videregående uddannelse. Gruppen af studerende med kort videregående uddannelse er forholdsvis lille (7,3 %). Det skyldes formentligt, at disse uddannelser er forholdsvist nye.

Kønsfordelingen på erhvervsakademiernes uddannelser

Kønsfordelingen er meget forskellig alt efter fagområde. Det økonomisk-merkantile område har halvt af hver, men de øvrige har en mere eller mindre skæv kønsfordeling.

 

Gennemførsel/frafald

Frafaldet efter det første år har samlet for alle erhvervsakademierne ligget nogenlunde stabilt på 18-20 % gennem årene.

Der er forskel på, hvor stort frafaldet er på de enkelte erhvervsakademier i løbet af de studerendes første år. Nedenstående graf viser, hvor mange procent der stadig er i gang efter efter første år, og hvor mange der har afbrudt deres uddannelse i perioden 2010 - 2018.

 

En del studerende skifter til en anden uddannelse. Af figuren nedenfor fremgår det, hvor mange der har afbrudt deres uddannelse for at skifte til en anden, hvor mange der har afbrudt uden at begynde på et andet studium, samt hvor mange der fortsat er på uddannelsen. Da målingen er foretaget efter 1. år, kan nogle i den sidstnævnte gruppe påbegynde en ny uddannelse senere. Frafaldet er opgjort i 2018.

Gennemsnitlig studietid

De studerende på erhvervsakademierne gennemfører i høj grad deres uddannelser på normeret tid. De bruger i gennemsnit kun cirka en måned mere end den normerede tid. Det er kun overgået af de maritime uddannelser. Figuren nedfor viser, hvor meget den normerede studietid gennemsnitligt er overskredet over årene 2015 - 2019.