Dimensionering rammer hårdere end ministeriets tal viser

Analyse

Der skæres langt flere studiepladser på erhvervsakademierne, end ministeriets opgørelse viser.

Erhvervsakademierne er blevet opfordret til at optage flere studerende på de erhvervsrettede uddannelser, og så sent som på erhvervsakademiernes årsdag den 1. oktober, sagde uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen: “Det er godt, at så mange flere søger mod erhvervsakademierne. For lidt poppet kan man sige, at erhvervsuddannelserne uddanner til fremtiden.” 

Med dimensioneringen vil der imidlertid en væsentlig reduktion i optaget på nogle uddannelser. Får de færdiguddannede ikke job, skal optaget naturligvis reduceres, men det er Danske Erhvervsakademiers holdning, at det skal ske med forsigtighed og på det rigtige grundlag.

Ministeriets dimensioneringsmodel baserer sig på ledighedstal for 10 og optagelsestal for 5 år, hvor det seneste optag, der tælles med, er fra 2013. Dimensioneringsmodellen angiver beskæringen til 841 studiepladser i forhold til optaget i 2013, men Danske Erhvervsakademier har lavet en analyse, der viser, at der skæres 1480 studiepladser væk på erhvervsakademierne i forhold til optaget i 2014.  Dimensioneringen rammer altså væsentligt hårdere end antaget af ministeriet.