Finansloven til debat i landdistriktsudvalget

Nyhed

Ved en høring i Folketinget diskuterede Udvalg for Landdistrikter og Øer finanslovens konsekvenser for videregående uddannelser i yderområderne. Formand for rektorkollegiet, Niels Egelund, deltog som oplægsholder.

 
Onsdag den 4. november havde Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer indkaldt til høring om finanslovens konsekvenser for videregående uddannelser i yderområderne. Uddannelses- og Forskningsudvalget var også inviteret.

Med 25 forskellige udbudsbyer har erhvervsakademierne en bred geografisk spredning – fra Rønne til Holstebro. Derfor var formanden for rektorkollegiet Niels Egelund inviteret til at komme og tale til høringen. Udover Niels Egelund deltog Camilla Wang fra professionshøjskolerne, Tue Winther Jørgensen fra Evalueringsinstituttet og Anders Hedtoft fra Center for Regional- og Turismeforskning.

Niels Egelund fremhævede blandt andet, at erhvervsakademierne som “unge” institutioner ikke har opbygget en stor egenkapital eller administrative lag, man kan skære på, og at det er dyrt at opretholde et bredt udbud af uddannelser.

Spørgelysten var stor blandt deltagerne,  der var bekymrede for konsekvenser, ikke mindst for de mindre uddannelsesudbud i mellemstore provinsbyer. Niels Egelund forklarede, at erhvervsakademierne pt. ikke kigger på lukning af uddannelser eller campusser, men at konsekvenserne af besparelserne kan betyde færre undervisningstimer og højere klassekvotienter, men man vil også se på øget brug af e-læring. Lukning af uddannelser kan dog på sigt ikke kan afvises, hvis der kommer yderligere besparelser.

Danske Erhvervsakademier kom med en opfordring til medlemmerne af Folketinget; ”Når der skal spares, så lad os se på, hvordan der kan afbureaukratiseres. Ministeriets tilsyn, Rigsrevisionen, Akkreditering med flere kontrollerer os alle sammen på hver deres måde, og skal have tal og data opgjort på forskellige måder. Måske det kan gøres enklere, smartere, nemmere og billigere”. Et forslag der blev noteret blandt flere af udvalgets medlemmer.

Hele høringen kan ses på Folketingets hjemmeside