Lavt frafald blandt faglærte på erhvervsakademierne

Analyse

En ny undersøgelse fra Tænketanken DEA viser, at studerende med en faglært baggrund har lavere frafald end studerende, der optages med en studentereksamen.

Andelen af faglærte, der læser videre, er ganske lav i forhold andre grupper. Det er kun 6 % af de faglærte, der fortsætter på en videregående uddannelse, hvor det er 74 % fra det almene gymnasium. Der uddannes dog så mange faglærte, at den forholdsvist lille andel svarer til ca. 2200 personer – hvilket er ca. det samme antal, der læser videre med en HTX- eller HF-eksamen.

De faglærte, der vælger at læse videre, har et mindre frafald ned de øvrige grupper. Tallene fra DEA viser, at de faglærte har et gennemsnitligt frafald på 12 % i løbet af det første år, men for eksempel studenter har et frafald på 14 %, og HF- og HTX-studenter har et frafald på 20 %.

Det lave frafald blandt de faglærte skyldes formentligt, at de ofte er lidt ældre og har arbejdet nogle år som faglært. Når man således vælger at forlade arbejdsmarkedet for at videreuddanne sig, er det et aktivt valg, og man er ofte meget motiveret.

Erhvervsakademierne optager mange faglærte
Op til 23% af de optagne på landets erhvervsakademier er erhvervsuddannede. Erhvervsakademi Dania i Midtjylland topper med 23,1% erhvervsuddannede i gennemsnit af de optagne ved studiestart september 2013. For Erhvervsakademi Lillebælt er tallet 21,8% og på Erhvervsakademi Sjælland var 20,2 % af de studerende fra starten af studieåret 2013-2014 erhvervsuddannede. På udvalgte uddannelser er tallet langt højere. For procesteknologuddannelse på Erhvervsakademi Sjælland er tallet fx 72%. (Kilde: FIVU.dk)

Erhvervsakademiernes uddannelser har en tæt kobling mellem teori og praksis, og de faglærte har derfor stor gavn af deres erfaringer og praktiske viden, som de med en erhvervsakademiuddannelse kan bygge videre på med et teoretisk perspektiv. Erhvervsakademiuddannelserne er toårige og udbydes i mange byer. Det giver en overskuelig tid på SU, og man behøver ikke flytte for at uddanne sig.

Formand for rektorkollegiet Niels Egelund glæder sig over undersøgelsens resultater og ser gerne, at der optages flere faglærte på erhvervsakademierne.

“De faglærte kommer med en god forståelse for praksis og er ofte meget motiverede. Det giver en god dynamik på uddannelserne, når der er studerende med forskellig baggrund.”
Niels Egelund, formand for rektorkollegiet