Fleksibilitet i uddannelsessystemet ønskes for alle

Høringssvar

En politisk aftale fra december 2018 giver mere fleksible universitetsuddannelser, blandt andet ved at udskyde retskravet på at blive optaget på en kandidatuddannelse til 3. år.

Danske Erhvervsakademier har i høringssvaret til den bekendtgørelse, der udmønter aftalen, hilst den øgede fleksibilitet velkommen. Det er fornuftigt at øge de studerendes sikkerhed for at kunne videreuddanne sig, for derigennem at øge deres risikovillighed til hurtigere at søge ud på arbejdsmarkedet og herved skabe en øget vekselvirkning imellem uddannelse og erhverv.

Vi vil dog opfordre til, at der indføres en tilsvarende retskravsordning for de studerende på erhvervsakademiuddannelserne, der ønsker at søge ind på den eller de top-op-bacheloruddannelser, der ligger i naturlig forlængelse af deres uddannelse. Det vil på tilsvarende vis øge de studerendes villighed til at vælge en kort videregående uddannelse og samtidigt give dem mulighed for at videreuddanne sig efter 2-3 år på arbejdsmarkedet og på den baggrund kunne tilegne sig kompetencer i endnu tættere tilknytning til erhvervslivets behov end tilfældet er i dag.

Vi finder det desuden problematisk, at professionsbachelorer ikke har adgang til den nye akademiske overbygningsuddannelse ud fra et overordnet princip om sammenhæng og gennemskuelighed i det videregående uddannelsessystem. Professionsbachelorerne er jf. den danske kvalifikationsramme kvalificeret på samme niveau som de akademiske bachelorer. Dette afspejles imidlertid ikke i aftalen.