Hybridburgeren kan få flere til at spise mere grønt

Nyhed

Årets forskningsprojekt handler om, hvordan flere forbrugere kan vælge grønne alternativer til kød. Forskerne testede blandt andet en burger, hvor halvdelen af bøffen var erstattet af protein fra planter. Forbrugerne kunne lide den.

Svend Secher Dam og Bjørn Petrat-Melin

Hanne Meldgaard overrakte prisen for årets forskningsprojekt til Svend Secher Dam (tv) og Bjørn Petrait-Melin (th)

En burger hvor bøffen består af halvt kød og halvt grønt. Det er måske vejen til at få flere danskere til at spise mere grønt og samtidig reducere den samlede udledning af CO2. Det er – lidt forenklet – hvad årets forskningsprojekt på erhvervsakademierne i 2022 handler om.

Projektet hedder ”Bønner på bordet – bælgplanter i fødevarer” og er skrevet af de to lektorer Svend Secher Dam og Bjørn Petrat-Melin fra Erhvervsakademi Aarhus.

”Den ene del af projektet handler om, hvordan vi gør det attraktivt for forbrugerne at vælge et mere grønt alternativ. Hvis vi kan få den store gruppe af danskere – der ikke er vegetarer eller veganere – til at rykke sig bare lidt, så kan det gøre en stor forskel,” fortæller Bjørn Petrat-Melin.

Mange forbrugere er ikke klar til helt at droppe kød

BJørn tilføjer, at der tidligere har været en del planteprodukter som alternativ til kød. En del forbrugere prøvede det en enkelt gang, men vendte ikke tilbage. De to lektorer kastede sig derfor over at prøve en bøf, hvor halvdelen af kødet er udskiftet med protein fra ærter og hestebønner.

”Vi sammenligner det lidt med hybridbiler. Mange forbrugere er måske ikke klar til at gå direkte fra en benzinbil til en, der kun kører på el. De vil gerne lige prøve hybriden først. Det er lidt det samme i vores projekt, hvor vi erstatter halvdelen af kødet med bælgfrugter,” siger Bjørn.

”Vi ved og kan ikke alt, så vi vil rigtig gerne høre, hvad vores kolleger siger." Svend og Bjørn om at inddrage andre. 

Projektet er blevet til i samarbejde med flere virksomheder og de studerende på uddannelsen til laborant og professionsbacheloren i fødevareteknologi og applikation.

De studerende har blandt andet være med til at præsentere forbrugerne for hybridburgeren til en stor fødevaremesse.

De studerende var også med i den anden del af projektet, der handler om holdbarheden. En studerende er ved at være færdig med sit bachelorprojekt om, hvornår et produkt med halvt kød og halvt protein fra bælgplante bliver harskt.

Kollega foreslog at kigge på holdbarheden

Bjørn og Svend har også fået ideer fra kolleger, og det en af dem, der foreslog at undersøge, hvad der sker med holdbarhed og udviklingen i de mikrobiologiske processer, når den ene halvdel af bøffen er kød, og den anden er plante.

”Vi ved og kan ikke alt, så vi vil rigtig gerne høre, hvad vores kolleger siger”, siger Svend Secher Dam.

Flere fødevarevirksomheder og universiteter har også været involveret. Svend og Bjørn har som en del af projektet været partner i et stort projekt med Aarhus og Københavns Universitet og flere virksomheder. Her har målet været at undersøge de forskellige typer af hestebønner. Det har blandt andet været, hvad de forskellige hestebønner er gode til. En anden del har handlet om, hvilke sorter der er gode at dyrke.   

”Vi laver jo ikke grundforskning på et erhvervsakademi, så vores tilgang er, at lave noget, som kan bruges til noget. Vi tager den lidt nørdede specialviden og prøver at gøre den lidt mindre nørdet og mere anvendelig, siger Svend.

Hvor godt smager sådan en bøf så? Den fik sin store ilddåb uden for en pølsevogn. Her blev den serveret i en burger, og folk var positive. Til en fødevaremesse i Herning blev kun bøffen serveret ved siden af en bøf med 100 procent kød. De fik lige gode karakterer.

Prisen for årets forskningsprojekt 2022 blev overrakt til Danske Erhvervsakademiers årsdag den 8. februar 2023. Prisen blev overrakt af Hanne Meldgaard, der er departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

Fik du også læst?

Brevet til den nye minister Christina Egelund