Sådan forsker vi, case 1

Med lidt hjælp finder virksomheder hurtigt nye løsninger

Det behøver ikke være tungt og bøvlet at komme i gang med projektarbejdet - heller ikke for mindre virksomheder. Det viser et forskningsprojekt, der er blevet til i samarbejde mellem Cphbusiness og IBA Erhvervsakademi Kolding.

Undervisere ved tavle

De fleste teorier og modeller for projektarbejde passer ikke til danske virksomheder. For selv om der findes mange teorier og er skrevet utallige bøger om projektarbejdet, så handler det næsten altid om, hvordan de store virksomheder med over 250 medarbejdere skal gøre. Der er dog ikke særlig mange af de helt store virksomheder i Danmark.

Mange virksomheder vil derfor aldrig komme i gang, da det er alt for uoverskueligt. Det fortæller Jens Vestgaard, der siden 1986 har undervist i projektarbejde.

 98 procent af virksomhederne vil gå kolde, hvis de skal gøre, som der står i lærebøgerne
...citat Jens Vestgaard

Jens er lektor på Cphbusiness og har sammen med kollegaen Lars Jespersen fra IBA Erhvervsakademi Kolding og med hjælp fra et team af kolleger lavet to forskningsprojekter om, hvordan virksomheder arbejder med projekter.

I det første projekt - SMV1 - spurgte Jens og Lars virksomhederne om, hvordan de arbejder med projekter. Det kan for eksempel være udvikling af nye produkter.

”98 procent af virksomhederne har slet ikke organisationen til at gøre som lærebøger, teorier og modeller siger. De har svært at se, hvad de mangler, og så vil de gå helt kolde, hvis de skal gøre, som teorierne siger,” forklarer Jens Vestgaard.

I SMV2 gik Lars og Jens i dybden med, hvordan fire virksomheder arbejder med projekter. De fire virksomheder er blandt de 98 procent, der har under 250 medarbejdere og derfor hører med i gruppen af små og mellemstore virksomheder – også kaldet SMVere.

”Med SMV2 forsøger vi at udvikle en mere brugbar model til virksomhederne,” forklarer Jens Vestgaard.

Behøver ikke ændre på alting for at komme i gang

For mange virksomheder handler det om at finde ud af, at de kan arbejde på en anden måde uden at skulle lave om på alting. En virksomhed i SMV2 havde eksempelvis ret godt styr på produktionen, men det var lidt sværere at få udviklet nye løsninger eller produkter.

”Vi kunne se, at de var gode til at løse de enkelte opgaver. Ingeniørerne sad med deres del, det samme gjorde administration og salg, og de opfattede nærmest hinanden som konkurrenter. Vi har udviklet en model,som hurtigt hjalp dem i gang med nogle samarbejdsøvelser,”siger Jens og tilføjer:

”Mange steder er der en opfattelse af, at et samarbejde er et angreb på fagligheden. Vores model til projektarbejde lægger netop op til at forstå, at samarbejde hjælper virksomheden.”

Samarbejdet mellem Cphbusiness og IBA Erhvervsakadem Kolding giver ifølge Jens en række fordele. De to lektorer er ligestillede som projektledere. Lars og Jens har samme faglighed og interesse, men kommer med forskellige input.

”Vi supplerer hinanden godt, og så handler samarbejdet om at kunne give og tage,” slutter Jens Vestgaard.