Sådan forsker vi, case 3

Evas forskningsprojekt om fodring af heste er besøgt over 1.500 gange

Interessen for forskning i fodring af heste har været stor, fortæller Eva Lind Gleerup. Hun vil gerne dele den nyeste viden med hesteejerne, der er en broget gruppe.

Heste

Eva har forsket i, hvordan heste bliver fodret af ejerne

I Danmark er der cirka 170.000 heste. Af dem er omkring hver fjerde overvægtig, så hvad ved hesteejerne i Danmark egentlig om fodring?

Sådan tænkte Eva Lind Gleerup, da hun på en konference hørte en kollega fra University of Edinburgh præsentere et forskningsprojekt om, hvordan heste bliver fodret.

Eva er lektor på Erhvervsakademi Aarhus og ansvarlig for hestespecialet på uddannelsen til jordbrugsteknolog. Hun fortæller, at der er næsten lige så mange meninger om hestefoder, som der er hesteejere. Derfor besluttede hun sig for at finde ud af, hvad hesteejere egentlig ved om fodring, og hvor de har deres viden fra. 

Eva har nu lavet to forskningsprojekter om fodring af heste, og interessen har været enorm. De to projekter har hun delt på projektets egen hjemmeside, på LinkedIn og Facebook, og resultaterne er faldet på et tørt sted. 

”Det første projekt blev omtalt i adskillige hestemagasiner, og projektsiden har været besøgt mere end 1.500 gange siden udgivelsen af publikationen Er havre davre?”, fortæller Eva Lind Gleerup. 

Fra havre til davre

Hver fjerde hest i Danmark er overvægtig. Eva Lind Gleerup har blandt andet derfor undersøgt, hvordan hesteejere finder information om korrekt fodring.

Derudover har hun fremlagt resultaterne fra projektet på en hestekongres, og e-publikationen bliver også brugt på uddannelsen til jordbrugsteknolog og hestemanager. Ifølge Eva Lind Gleerup er det ikke tilfældigt, at interessen er så massiv. 

Efter at have spurgt over 4.000 hesteejere fandt hun ud af, at de danske hesteejere mangler viden om korrekt fodring. En af forklaringerne kan være, at næsten halvdelen af hesteejerne har en eller to heste som en hobby. Ejerne er ikke  uddannet som for eksempel landmænd til at tage sig af dyr. Derfor ender det tit med, at hestene ikke får det rigtige foder. 

”Vi ved, at en del heste får fodringsbetingede lidelser. Derfor ville jeg afdække, hvor ejerne får deres viden om fodring fra,  og hvordan vi får den rigtige viden ud til målgruppe, der er meget broget,” siger Eva Lind Gleerup. 

Hun tilføjer, at den løbende kontakt med blandt andet fodervirksomheder, magasiner og medier for hesteejere har været afgørende for, at projektet er kommet så langt ud.