Sådan forsker vi, case 5

Dania Randers hjælper virksomheder til at arbejde bæredygtigt

Bæredygtighed kan godt blive en del af hverdagen i virksomheden, uden de skal lave om på alting fra det ene øjeblik til det andet.

Lotte Buchbjerg Petersen og kolleger på Dania

Arbejdet med bæredygtighed og FN’s 17 verdensmål behøver ikke koste virksomheder en formue.

Især små og mellemstore virksomheder kan sagtens arbejde med for eksempel bæredygtighed uden at skulle lave om på det hele.

Det fortæller Lotte Buchbjerg Petersen, adjunkt på Erhvervsakademi Dania. Hun underviser på uddannelsen til markedsføringsøkonom og har sammen med et par kolleger forsket i, hvordan små og mellemstore virksomheder i Randers og Viborg arbejder med bæredygtighed, og hvad de kan lære af andre.

”I min undervisning kunne jeg se, at der var en del undersøgelser af, hvordan store virksomheder arbejder med bæredygtighed og verdensmålene. Men der var ikke så meget om mindre virksomheder,” fortæller Lotte Buchbjerg Petersen. 

Derfor besluttede hun sig for at undersøge, hvordan små og mellemstore produktionsvirksomheder arbejder med bæredygtighed i Randers og Viborg.

Og der var stor forskel virksomhederne imellem. I den ene ende var der dem, som slet ikke arbejder med det, mens en virksomhed som Peter Larsen Kaffe i Viborg har lange traditioner med bæredygtighed og et bredt samfundssyn. 

...41 ud af 231 forskningsprojekter på erhvervsakademierne handler blandt andet om bæredygtighed
kilde:  www.eaviden.dk

Lotte og kollegerne fandt i forskningsprojektet frem til at dele virksomhederne op i forskellige grupper. De blev inddelt efter, hvor meget de arbejdede med for eksempel bæredygtighed. Virksomhederne kunne på den måde se, hvordan andre arbejder med bæredygtighed. 

Arbejdet behøver nemlig ikke at være alt eller intet. 

”Processen satte noget i gang hos mange af virksomhederne. En virksomhed behøver for eksempel ikke gøre hele møbelproduktionen bæredygtig, men kan starte med en sofa. Vi fandt også ud af, at en virksomhed, der producerer elektronik sagtens kan lære noget af en, der laver gardiner”, siger Lotte. 

Tanken er, at arbejdet med bæredygtighed kan blive mere håndgribeligt for virksomhederne, når de ser eksempler fra andre. Det kan for eksempel være, at virksomheden får kortlagt energiforbruget, finder ud af at der er noget at hente ved at skifte til LED-pærer, og at de godt kan bruge reduktion af CO2 i markedsføringen uden at skulle være helt CO2-neutrale. 

Lotte og hendes kolleger er i gang med at planlægge workshops for virksomhederne, så de kan udveksle endnu flere erfaringer. 

”For mange handler det om at opleve, at de sagtens kan gøre en indsats uden at skulle gå hele vejen,” tilføjer hun.