Grønne aftryk, Case 8

IBA baner vejen for en grønnere produktion uden spild

På NEXTTECH/IBA i Kolding har både virksomheder, studerende, undervisere og forskere adgang til den nyeste viden om additive manufacturing herunder 3D-print. De nye teknologier åbner for en langt grønnere og mere bæredygtig måde at producere på.

Maskinpark NEXTTECH/IBA

Nogle gange erstatter vi en metalkomponent med et lettere materiale. Det betyder meget i en stor produktion, forklarer Anja Sinding Morgen, chefkonsulent på IBA.

Forestil dig en produktionsproces helt uden spild. Det er ikke en fjern utopi. Det er faktisk allerede en realitet på NEXTTECH/IBA, som er et stort innovations- og videncenter under IBA Erhvervsakademi Kolding. På 300 kvadratmeter er der samlet en kæmpe maskinpark inden for den nyeste 3D-teknologi, som både lokale virksomheder og erhvervsakademiets studerende, undervisere og forskere har adgang til.

Omdrejningspunktet er Additive Manufacturing (AM). Begrebet kan oversættes til noget i retning af lag-på-lag-fremstilling. En type af AM-teknologierne er 3D-print, hvor en maskine ud fra en digital fil kan producere en tredimensionel genstand ved at opbygge den lag for lag. Og det kan være alt fra en mikroskopisk møtrik eller en kunstig kindtand til en avanceret komponent til en industrimaskine.

Anja Sinding Morgen, som er chefkonsulent for forretningsudvikling på IBA, forklarer:

”Det er en ny type teknologi, hvor man kan konstruere og producere i mange materialer – og stort set uden spild og restprodukter. Derfor er der en kæmpe grøn dimension i denne her måde at producere på, som kommer til at ændre store dele af fremstillingsindustrien.”

Det ender ofte med en grønnere løsning

På NEXTTECH/IBA har de en stor maskinpark og kan udvikle og producere i en lang række materialer og kombinationer. Med AM-teknologi er det muligt at printe i mange forskellige materialer – fra metal og genanvendelig bioplast over keramiske materialer til carbonfiber.

Alle slags virksomheder i trekantsområdet – fra det nystartede enmandsfirma til den helt store globale virksomhed – kan komme og blive en del af et udviklingsprojekt sammen med NEXTTECH/IBA’s medarbejdere, der er dygtige til at tænke ud af boksen og udvikle nye produktionsmetoder og designløsninger. Det benytter mange sig af, og det ender tit med en grønnere løsning, forklarer Anja Sinding Morgen:

”Ofte finder vi sammen med virksomheden ud af noget nyt. Fx at en metalkomponent, der består af mange dele, kan støbes i et lettere materiale. Det lyder måske som en lille ting, men når vi skalerer det op til en stor produktion, kan det betyde, at man bruger langt mindre energi i produktionsprocessen, fordi en komponent kan løftes med en mindre robotarm eller bruger markant mindre energi i forhold til acceleration. I mange industrier er vægten på de enkelte dele af stor betydning,” siger hun.