Grønne aftryk, Case 6

Sådan bliver den ene industris skrald til den anden virkshomheds råstof

I Skive er de i front med at udvikle nye cirkulære forretningsmodeller. Erhvervsakademi Dania samler i et forskningsprojekt erfaringerne fra symbioseparken GreenLab A/S i Skive. Her er det lykkedes at gøre den ene industris affald til en ressource for andre virksomheder. På den måde bliver for eksempel restprodukter fra landbruget til nye innovative løsninger.

Portræt af Bente Møller Marcussen

Tanken er, at ingen ressourcer skal gå til spilde, forklarer Bente Møller Marcussen, projektmedarbejder på Erhvervsakademi Dania.

I Skive er de er langt foran i den grønne omstilling. Et forskningsprojekt på Erhvervsakademi Dania kortlægger nogle af erfaringerne fra Skive med at gøre det lettere for andre byer at gå samme vej. Forskningsprojektet zoomer ind på opbygningen af den industrielle symbiosepark GreenLab Skive A/S.

Grundideen med en symbiosepark er, at den ene virksomheds affald kan være den anden virksomheds ressource.

Alt sammen til glæde for miljøet. For eksempel kan rester fra landbrug, fiskeri eller træaffald bruges i nye innovative sammenhænge. Et centralt punkt er desuden at producere og cirkulere grøn energi på forskellige former.

”Tanken er, at ingen ressourcer skal gå til spilde, så industrier deler ressourcer, og virksomheder tænker sig ind i et fællesskab med andre virksomheder,” forklarer Bente Møller Marcussen, der er projektmedarbejder på Erhvervsakademi Dania.

Som del af det treårige forsknings- og udviklingsprojekt følger Dania udviklingen i symbioseparken i Skive og en norsk symbiosepark, der hedder Esval Miljøpark.

Gode råd til andre byer med grønne drømme

Forskningsprojektet undersøger samarbejdet mellem de to symbioseparker om at udvikle bæredygtige  forretningsmodeller på tværs af landegrænser. Håbet er at samle viden og erfaringer fra de to symbioseparker og på den måde at skabe genveje for andre, der vil i gang med lignende tiltag.

”Symbioseparken i Skive begyndte også på bar bund. Med forskningsprojektet samler vi fakta om, hvad man har gjort og gør. Det kommer til at munde ud i en værktøjskasse med gode råd og værktøjer. Håbet er at gøre det nemmere for andre. Måske kan andre byer eller kommuner, der vil starte lignende projekter, lære af erfaringerne,” siger Bente Møller Marcussen.

Den viden, som bliver samlet i forskningsprojektet, kommer også til at gøre gavn for de studerende på Erhvervsakademi Danias uddannelser.

”Det er en stor gevinst for erhvervsakademiet at arbejde tæt sammen med virksomhederne. På den måde finder vi også ud af, hvad er det for nogle konkrete kompetencer vores studerende skal have for at begå sig i en bæredygtig verden,” forklarer Bente Møller Marcussen.