Grønne aftryk, Case 2

Indkøberne i kommunen lærer at tage bæredygtige valg

Den offentlige sektor køber hvert år ind for milliarder. Og de offentlige indkøbere kan påvirke Danmark i en grønnere retning. Aarhus Kommunes indkøbere og økonomifolk lærer om bæredygtigt indkøb på Erhvervsakademi Aarhus.

Henrik Müller, klimachef i Aarhus Kommune

Henrik Müller er klimachef i Aarhus Kommune, hvor de arbejder med en mere grøn indkøbspolitik.

”Hvis vi skal lykkes med grøn omstilling, hvor vi ikke er afhængige af fossile brændstoffer, skal hele samfundet forandres, og vi skal alle sammen have nye kompetencer,” siger Henrik Müller, som er er klimachef i Aarhus Kommune. Derfor sender Aarhus Kommune sine økonomimedarbejdere og indkøbere på kursus i bæredygtigt indkøb på Erhvervsakademi Aarhus. ”Vi har en stor offentlig sektor, som køber ind for mange milliarder kroner hvert år, så i det offentlige har vi store muligheder for at påvirke markedet i en mere bæredygtig retning. Derfor har økonomimedarbejdere og de mennesker, der sidder med indkøb i en kommune som vores, en stor rolle i den grønne omstilling,” forklarer klimachefen.

Når indkøberen er kritisk

På erhvervsakademiet lærer indkøbere og økonomistab ikke bare at tage økonomiske, men også bæredygtige valg.

”Med kurset på erhvervsakademiet bygger indkøbere og økonomifolk nye lag på deres økonomiske og indkøbsmæssige faglighed. Jeg håber, at de bliver gode forandringsagenter i den grønne omstilling og får blik for deres egen rolle. Ofte er det dem, der kan stille de kritiske spørgsmål både til driften og til leverandørerne,” siger Henrik Müller og pointerer, at indkøb er mere end anskaffelsesprisen på fx en bil eller en bygning.

I stedet skal vi se på totaløkonomien – inklusiv  miljøpåvirkningen – i hele bygningens eller bilens levetid.

Indkøb er også en grønnere skraldebil

En del af bæredygtigt indkøb er også at bruge de kommunale indkøb som dynamo for at udvikle nye og grønnere teknologier, forklarer klimachefen og giver et eksempel:

”Når kommunen fx hyrer en virksomhed til at hente affald, så kan vi gøre aftalen med leverandøren betinget af, at vi samarbejder om at udvikle og udbrede ny bæredygtig teknologi. Det kunne fx være, at man gør det til en del af aftalen, at virksomheden forpligter sig til at eksperimentere med grønnere løsninger, så én ud af ti skraldebiler på ruten fx kører på el,” forklarer Henrik Müller.

På den måde kan det offentlige være med til at fremme grøn innovation og udvikling. Det ønsker Aarhus Kommune at udnytte i højere grad.

”Det vil vi gerne booste blandt andet hos vores indkøbere, og det kræver nye kompetencer, som de blandt andet får på efteruddannelsen på erhvervsakademiet,” siger klimachefen.