Grønne aftryk, Case 1

Studerende lærer at bygge fremtidens højhuse i træ

Træ er ikke kun godt til at bygge mindre huse af. Ny teknologi gør det muligt at bygge højhuse i træ. På Erhvervsakademi SydVest har de indsamlet international viden om klimavenlige højhuse og tilpasset den til danske forhold, så fremtidens bygningskonstruktører også kan bygge højt i træ.

Højhus bygget i træ

De studerende må gerne se, at der er andre måder at bygge på, fortæller Morten Frank Andersen. Han underviser kommende bygningskonstruktører.

Træ er et godt bud på fremtidens byggemateriale – også til højhuse. Det går de i dybden med på bygningskonstruktøruddannelsen på Erhvervsakademi SydVest.

Et simpelt regnskab illustrerer, hvorfor det er en god idé at bruge mere træ i byggeriet: Et træ opsuger CO2 fra luften, når det vokser. Træet gavner dermed CO2-regnskabet, forklarer Morten Frank Hansen, der er projektleder og underviser på bygningskonstruktøruddannelsen:

”Beton, cement og armeringsjern er derimod meget energikrævende at fremstille og slider hårdt på CO2-regnskabet. Derfor skal vi finde andre metoder, så vi reducerer byggeriets CO2-udledning, som er meget højt i forhold til andre brancher.”

Træ-pionerer i Danmark

Takket være teknologien findes der i dag såkaldt krydslamineret træ (CLT). Det kan bruges på samme måde som betonelementer. Træet består populært sagt af mange brædder, som er limet sammen. Der findes også elementer, der er sat sammen af for eksempel limtræ og beton.

Morten Frank Hansen og kollegerne Mogens Præst og Anders Dahl Hansen har lige slået dørene op til et nyt valgfag, hvor de kommende bygningskonstruktører fordyber sig i højhusbyggeri i træ.

”Vores intention er ikke, at man aldrig skal bruge stål og beton i byggeriet. Men vi vil gerne åbne vores studerendes øjne for, at der er andre måder at bygge på.”

Tanken om at bygge højhuse i træ er ret ny i Danmark.

”Vi er pionerer på det i Danmark, men vi kaster os ud i det. I flere af vores nabolande er man begyndt at bygge med trækomponenter – også når man bygger i højden. Så vi skeler til, hvad man gør i Østrig og i Norge. En del af teknikkerne kan man ikke adoptere direkte til danske forhold, men mange af metoderne vil kunne fungere fint her.”

Studerende kan ændre branchen

At bygge højhuse i træ kommer til at kræve tilvænning.

”Byggeriet er præget af en vis konservatisme, hvor man satser på det sikre. Ofte vil man ikke løbe en risiko, fordi det kan blive svært. Men vi synes, man er nødt til at prøve,” siger Morten Frank Hansen.

Han ser gerne, at de kommende bygningskonstruktører kommer til at bidrage til nytænkningen.

”Vi håber på, at vi kan være med til at ændre dagsordenen, og at vores studerende kommer ud og får job hos rådgivere, entreprenører og bygherrer og tør være dem, der siger: Vi ved, at vi kan bygge på andre måder,” siger han.