Årets forskningsprojekt gør knibeøvelser til en leg

Nyhed

Vinderen af årets forskningsprojekt er Design mod inkontinens fra KEA Københavns Erhvervsakademi.

Knibestriben er en del af projektet Design mod inkontinens

Det er lige så spændende som at tømme opvaskemaskinen, eller jeg glemmer alt om det, selv om det jo er en god ide. Sådan lød nogle af svarene fra de deltagende kvinder i et forskningsprojekt om at få flere til at lave knibeøvelser.

Undervejs i samtalerne fandt adjunkter og docenter fra KEA Københavns Erhvervsakademi og kollegaer fra jordemoderuddannelsen ud af, at løsningen måske skulle findes ved at tilføje et element af leg og udfordring til kedelige.

Derfor fandt kollegerne på Knibestriben, som en del af forskningsprojektet Design mod inkontinens/Iot in the health sector.

Læs om projektet på eaviden.dk

Knibestriben er en afmærkning som en fodgængerovergang, hvor der på hver af striberne er en opfordring til at – ja knibe.

Knibe, knibe, knibe står der på hvert felt indtil det sidste, hvor deltageren mødes at en tak for at være med til at forebygge inkontinens.

Projektet er så godt, at det nu er kåret som vinder af årets forskningsprojekt på erhvervsakademierne i 2021.

De tre vindere er:

  • Docent Per Liljenberg Halstrøm
  • Adjunkt Mette Laier Henriksen
  • Adjunkt Claus Leth Jeppesen

De tre har deres daglige gang på KEA Design og KEA Digital.

Kniberiet gør en forskel

Der er god grund til at lave knibeøvelser. Forskning viser, at regelmæssige knibeøvelser under graviditeten kan halvere risikoen for inkontinens – ufrivillig vandladning – efter fødslen.

Projektet opstod, da en virksomhed holdt oplæg om et nyt sundhedsprodukt, der kan registrere ændringer i underlivet og hjælpe behandlere af inkontinens. Problemet er ifølge Per Liljenberg Halstrøm, docent ved KEA, at de fleste glemmer eller ikke orker at lave knibeøvelserne.

”Det førte undervejs i interviewene og i ideudviklingen til mange forskellige input til, hvordan knibeøvelser kan blive en integreret og måske sjov del af hverdagen”, forklarer han.

Pointen med Knibestriben og forskningsprojektet er blandt andet, at det i høj grad handler om at inddrage brugeren for at få skabt nye og gode vaner.

Tredje gang årets forskningsprojekt bliver kåret

Det er forsknings- og udviklingscheferne fra de otte erhvervsakademier, der har valgt projektet Design mod inkontinens blandt de indstillede projekter. Hvert erhvervsakademi indstiller et projekt, og der er derefter en hemmelig afstemning. Cheferne kan ikke stemme på projektet fra eget akademi.

Forsknings- og udviklingsprisen bliver givet til et projekt, der anvender forskning på uddannelserne og også bringer ny viden i spil i virksomhederne.

Kom med ind i erhvervsakademiernes forskningsunivers

Der bliver hver dag forsket på de otte erhvervsakademier. Her kan du klikke dig klogere på, hvordan vores forskning foregår. Det handler om alt fra, hvordan heste får det rigtige at spise til projektarbejde i mindre virksomheder. 

Læs udgivelsen "Sådan forsker vi" med syv eksempler på forskning

Bliv klogere på forskningsprisen 

Læs KEAs omtale af Knibestriben

Se sidste års vinder af forskningsprisen